На 28 септември фондация „Тръст за социална алтернатива“ даде старт на второто издание на 5-месечната обучителна програма “Бизнес алтернативи” в присъствието на представителите на фондация „Америка за България“ – президента на фондацията, г-жа Нанси Шилър и изпълнителния директор, г-жа Десислава Тальокова. Програмата се осъществява с финансовата помощ на фондация „Америка за България“ и посолството на САЩ в България.

В тазгодишното издание на програмата ще вземат участие 26 ентусиазирани предприемачи, които искат да създадат и развият успешен бизнес. Базирана на американския модел за обучение на предприемачи WIBO, целта на програмата е да предостави благоприятна среда за обмяна на опит и знания, достъп до бизнес контакти и теоретична основа с бизнес казуси, която включва всички етапи от развитието на един бизнес.

В рамките на 16 седмици участниците ще се обучават в сесии, водени от успешни предприемачи и експерти на доброволни начала, които ще предадат своите ценни познания за структурирането и развиването на бизнес, така че той да стане успешен.

Тази година много от идеите за бизнес са в сферата на развлекателната индустрия – организиране на тържествени събития, украси, филмово и фото заснимане, но също има и такива, които са в сферата на храненето и здравословния начин на живот.

Любен Пенков, който е започнал да развива собствен бизнес с билки в град Сливен споделя „Дори и само едно нещо да е полезно, а сигурен съм, че целият курс ще е полезен, то пак има смисъл за бизнеса, който развивам“. Джони Борилов, който изработва електронни барабани ни открива, че „най-после ще може да се фокусира върху това, което може най-добре, така че да му носи печалба“. Калин Танов, който завършва медицина този месец, има намерение да разработи кабинет за естетична медицина „Аз имам огромно желание да развия този бизнес – направил съм го в Англия, а тук съм намерил и оборудване, което мога да ползвам, и се обучавам от най-добрите медици в тази сфера. Затова няма да губя време.“

Същинското обучение започва на 6-ти октомври, като участниците ще се събират всяка сряда до средата на месец февруари. След това те ще имат възможност да разработят своя бизнес план, който ще представят на 15 март, за да кандидатстват за стартово финансиране пред фондация „Тръст за социална алтернатива“.